Верховна Рада прийняла закон “Про ринок електричної енергії”.

Як повідомляє БізнесЦензор, за ухвалення відповідного законопроекту №4493 з поправками в повторному другому читанні проголосували 277 народних депутатів.

Перед голосуванням депутати пакетом підтримали внесені в законопроект поправки, які парламентський комітет визначив як ключові. За це рішення проголосували 260 депутатів.

У той же час головне юридичне управління Верховної Ради висловило низку зауважень до законопроекту в частині невідповідності чинному законодавству.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа. законопроект спрямований на виконання зобов’язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами.

Закон змінює структуру діючого законодавства, яким регламентується функціонування ринку електричної енергії з метою імплементації Третього енергетичного пакета ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Закон передбачає організацію ринку електричної енергії з наступних складових: двосторонні договори; ринок “на добу вперед”; внутрішньодобового ринок; балансуючий ринок; ринок допоміжних послуг; роздрібний ринок.

Документ також доповнює перелік учасників ринку новим гравцем – трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює покупку електричної енергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачеві.

Трейдери, згідно із законопроектом, будуть здійснювати купівлю-продаж електричної енергії за прямими договорами або на ринку “на добу вперед” або на внутрішньодобовому ринку.

Законом також вводиться система спеціальних обов’язків для учасників ринку електроенергії: покупка електричної енергії за “зеленим” тарифом; надання універсальних послуг; виконання функцій постачальника “останньої надії; сплата компенсаційних платежів; надання допоміжних послуг.

Крім того, закон передбачає корпоратизацію діючого підприємства, що здійснює диспетчерське управління об’єднаною енергетичною системою України і передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами.

Прикінцевими положеннями передбачено, що до кінця 2018 року діятиме перехідний період, протягом якого гарантований покупець зможе викуповувати до 75% робочої потужності АЕС і до 40% від виробництва великих ГЕС за регульованими цінами. За рахунок цього планується надавати підтримку виробникам електроенергії з відновлюваних джерел, а також ТЕЦ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.